Wie heb je nodig?

Als je met Gezond Uit aan de slag gaat, heb je de hulp van je collega’s nodig. Een gezonder aanbod bereik je alleen als de hele organisatie achter je ambitie staat en helpt om deze te realiseren.

Jouw organisatie icon

 • Bespreek de Ambitie van Gezond Uit met je leidinggevende of directeur en laat de Ambitie ondertekenen.
 • Bepaal je eigen doelstellingen en maak een tijdpad om deze op je eigen tempo te realiseren. Betrek hier ook je collega’s en leveranciers bij.
 • Leg eigen doelstellingen vast in je beleid of in een contract.
 • Informeer je collega's over de doelstellingen en begeleid ze actief bij de uitvoering.

Hoe ga ik het gesprek aan binnen mijn organisatie?

Het is belangrijk dat de directie achter een gezonder voedingsaanbod staat. Het doel is om als organisatie je eigen doelstellingen vast te leggen in het beleid van je organisatie.

 • Bespreek met elkaar de relevantie van een gezonder voedingsaanbod. Het document ‘management samenvatting’ kan hierbij helpen.
 • Bespreek het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat Nederlandse attractieparken zich zullen inzetten voor een gezonder en bewuster voedingsaanbod in 2020 en verder.
 • Stel samen concrete doelstellingen voor jullie organisatie op.
 • Kijk naar de financiën en maak een businessplan. Waar velen het idee hebben dat een gezonder aanbod ten koste gaat van de omzet, blijkt uit verschillende voorbeelden dat de verandering juist heeft gezorgd voor een hogere omzet.
 • Neem je manager of directielid mee naar een van de bijeenkomsten van Gezond Uit.

“Wij hebben de Ambitie van Gezond Uit ondertekend omdat wij stappen willen zetten naar een gezonder voedingsaanbod. We hebben al een aantal jaar zelf de missie om steeds meer gezonde en verse producten te bieden aan onze gasten. We werken daarom hard aan het gezonder maken van ons assortiment. Het tekenen van de Ambitie van Gezond Uit sluit dan ook mooi aan bij onze eigen missie.”

>Robin de Lange, algemeen directeur, Ouwehands Dierenpark RhenenRobin de Lange, algemeen directeur, Ouwehands Dierenpark Rhenen

Hoe krijg ik mijn collega’s mee?

Het informeren, actief betrekken en enthousiast maken van je collega’s is belangrijk voor het bereiken van je doelen.

 • Neem je collega’s mee in de Ambitie van Gezond Uit en je eigen doelstellingen en leg uit waarom jullie dit belangrijk vinden.
 • Formuleer concrete acties. Maak je collega’s verantwoordelijk voor specifieke stappen.
 • Loop je ergens tegen aan? Duurt de bereidingstijd van een gezonde maaltijd bijvoorbeeld te lang? Bespreek dit dan ook met je collega’s. Hun expertise en ervaring helpen je bij het vinden van een oplossing.
 • Maak duidelijk aan iedereen dat een verandering tijd kost en dat jullie hier stapsgewijs aan zullen werken.
 • Maak je collega’s enthousiast voor de doelstellingen. Samen met een gemotiveerd team vinden de veranderingen makkelijker plaats en boek je sneller resultaat.

“Als horecamanager bij Toverland ben ik verantwoordelijk voor 160 medewerkers, verspreid over 14 verkooppunten. Als we een verandering moeten implementeren vind ik het belangrijk om mijn team hierin actief te betrekken. Als wij bijvoorbeeld een verandering willen doorvoeren in ons assortiment, plan ik team meetings in waarin ik uitleg waarom we dit doen en laat ik zien hoe we het efficiënt kunnen doen. Door elkaar regelmatig te zien maar ook door op individueel niveau het gesprek aan te gaan wordt de implementatie makkelijker, samen bereik je het doel het snelst!”

Rik van Didden, horecamanager, Attractiepark ToverlandRik van Didden, horecamanager, Attractiepark Toverland

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, best practices en tips & tricks.