Op weg naar een lekker én gezonder voedingsaanbod

Lekker en gezond icon

Bezoekers willen graag gezond eten tijdens een dagje uit. Uit consumentenonderzoek van Gezond Uit en Markteffect blijkt dat 54% van de bezoekers het belangrijk vindt gezond te eten tijdens een dagje uit. Dit terwijl slechts 22% van de bezoekers vindt dat er veel keuze is uit gezonde producten. 

Aan de hand van een aantal eenvoudige handvatten die makkelijk toepasbaar én effectief zijn, maak je jouw voedingsaanbod gezonder.  

Inspiratie voor gezondere opties

Met deze voorbeelden van gezondere producten die in de Schijf van Vijf passen laten we je per productgroep zien hoe je je voedingsaanbod snel en makkelijk gezonder kunt maken.

Bakken en braden

Bakken en braden

Gebruik onverzadigd vet bij het bereiden van de maaltijden (bakken en braden). Denk aan zonnebloemolie, olijfolie of vloeibare margarine.

Beleg

Beleg

Smeer volkoren broodjes met halvarine en beleg ze met een plak 30+ kaas. Iets anders aanbieden dan kaas? Beleg de broodjes met zoutarme hummus, notenpasta van 100% noten, groentespread of stukjes fruit.

Brood en andere graanproducten

Brood en andere graanproducten

Biedt vooral volkoren varianten aan, zoals volkorenbrood, -pasta of -couscous. Je kunt ook kiezen voor zilvervliesrijst.

Drinken

Drinken

Biedt veel water en thee aan. Wil je dit aantrekkelijker maken? Geef het water een smaakje, door bijvoorbeeld citroenschijfjes of munt toe te voegen. En bied verse thee aan, dat maakt het nét wat specialer.

Fruit

Fruit

Rauwkostsalades of fruitsalades kun je prima zelf maken. Is dit niet mogelijk? Vraag dan aan je groente- en fruitleverancier om dit kant-en-klaar aan te leveren.

Groente

Groente

Serveer rauwkost of snackgroenten zoals kleine tomaten, komkommer of wortelen. Groente over? Die zijn lekker in soep of door een spread.

Gezondere Eetomgevingen voor Gezond Uit

We ondersteunen je op het gebied van aanbod, presentatie en inkoop van een gezonder voedingsaanbod. Hierbij hanteren we de 'Richtlijn Eetomgevingen' van het Voedingscentrum. 

Aanbod

  • Maak het makkelijk voor je bezoekers om voor gezond eten te kiezen. Zorg dat in ieder geval groente, fruit en water goed en voldoende beschikbaar zijn.
  • Bied veel gezonde varianten aan. Dat kan bijvoorbeeld door het vervangen van: witbrood door volkorenbrood, 48+ kaas door 30+ kaas, volle zuivel door halvolle zuivel, of zet minder gesuikerde frisdranken neer of bied alleen dranken zonder suiker aan. In de Checklist bij de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum zie je per categorie welke producten gezond(er) zijn.

Presentatie- en verkooptechnieken

  • Presenteer de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier. 
  • Maak alleen reclame voor gezond eten en drinken.

Hoe gezond is jouw aanbod?

Wil je weten hoe gezond je voedingsaanbod is en hoe je bezoekers kunt verleiden tot de gezondere keuze?

Lekker en gezond icon

 

Met de Checklist bij de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum kun je als dagattractie je voedingsaanbod en presentatietechnieken in kaart brengen.

De checklist laat zien wat de gezondere keuzes zijn en geeft je een idee over de verhouding tussen gezond en minder gezond in je huidige aanbod. Op basis van de ingevulde checklist kun je vervolgstappen bepalen en stap voor stap je aanbod gezonder maken.

Enkele dagattracties hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de checklist.

Voor meer informatie over de Richtlijn en checklist kijk op de website van het Voedingscentrum

Welke afspraken kan ik met mijn leverancier maken?

Bij het gezonder maken van je aanbod is het belangrijk dit in samenwerking met je leverancier te doen. Je leverancier kan je helpen met het vinden van gezondere opties.

Stappenplan

  1. Deel en bespreek je ambitie en doelstellingen met je leverancier.
  2. Kijk samen naar gezondere alternatieven in de verschillende productgroepen.
  3. Stel samen een plan op om die gezondere keuzes (ook in grote volumes) aan te kunnen bieden.

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, best practices en tips & tricks.