Terug naar het overzicht

Het herstel van de vrijetijdssector na Covid-19

Tijdens de bijeenkomst van Gezond Uit in maart 2021 nam Jos Klerx, sectorspecialist Horeca, Recreatie en Toerisme bij de Rabobank, de deelnemers mee in de prognoses en kansen na Covid-19. De Horeca & Recreatiesector is hard geraakt door de maatregelen die de overheid neemt met betrekking tot corona. De Rabobank voorspelt dat de internationale toerismebranche pas herstelt op moment dat Covid-19 onder controle is. Wel kan het toerisme uit de buurlanden Duitsland en België eerder herstellen, namelijk op het moment dat er geen reisbeperkingen meer zijn. Congressen en bijeenkomsten worden op de langere termijn pas weer ingepland.

Tijdens de lockdown gaven Nederlanders minder geld uit en steeg het spaargeld exponentieel. Klerx benadrukt de kansen die dit biedt voor dagattracties: “Na een jaar met beperkende maatregelen hebben Nederlanders een enorme drang om weer meer te ondernemen en elkaar te ontmoeten. Een pretpark, dierentuin of museum is een ontmoetingsplek waar mensen straks weer bij elkaar kunnen komen en nieuwe herinneringen gaan maken.”

Bij een dagje uit gaat het om de beleving. En daar valt ook een lekkere lunch onder. Klerx vindt dat bezoekers niet al te beperkt moeten worden in hun keuzes: “Ik vind het wel belangrijk dat het broodje kroket steeds gezonder gemaakt wordt, door bijvoorbeeld een ander soort vet te gebruiken.” Hij benadrukt dat voeding vooral lekker moet zijn. Enkele jaren geleden stond de Rabobank op Lowlands met een creatief voedingsaanbod. Op het menu stonden shoarma van kool, watermeloen steak tartaar en ravioli gevuld met extra veel groente. Het concept was een groot succes en kreeg goede recensies.

Naast het promoten van gezonde voeding is de Rabobank ook actief in de strijd tegen voedselverspilling. Vorig jaar heeft de Rabobank Horeca Nederland uitgedaagd om de Food Challenge aan te gaan. Deelnemers hebben in zes weken gemiddeld 21% minder voedsel verspild. Dit is een besparing van ongeveer 75.240kg voedsel, oftewel €757.775 en 150.480 kg CO2. Ook bij Gezond Uit is het tegengaan van voedselverspilling een aandachtspunt. In de Checklist Eetomgevingen van het Voedingscentrum is voedselverspilling één van de drie pijlers. Je vindt hier ook maatregelen die je kunt nemen om voedselverspilling te verminderen.

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, best practices en tips & tricks.